Lezbomanija: napoved festivala LEZBIČNA ČETRT (2012)

listen to Lezbomanija: http://www.radiostudent.si/

Napoved festivala LEZBIČNA ČETRT in predstavitev nekaterih dogodkov:

– Intervju Nataše Sukič z Marino Gržinić o prvem dokumentarcu o lezbični sceni pri nas, filmu Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL

– Intervju Marine Gržinić s performerko Marisso Lobo o njenem video performansu Dol s praznovanjem belske queerovske prevlade!

– Intervju Nataše Sukič s Tjašo Kancler o video programu Deaktivacija družbeno spolnega programiranja skozi transfeministično politiko: od lezbične do transspolne pozicije in nazaj!

Napoved 28. FESTIVALA LEZBIČNEGA IN GEJEVSKEGA FILMA

– Intervju Mihaela Topolovca z Alešem Zobcem, selektorjem filmov

Glasbena podlaga: DJane Nibeye (Female’s’Cream)

Glasbena oprema: Lezklektika (DJane Muza & DJane Kamasutra)

Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL, Ljubljana (Relations. 25 years of the lesbian group ŠKUC-LL, Ljubljana)

Avtorice: Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič
Dolžina: 84’, 2012, barvni, zvok
Slovenski, srbski, hrvaški; angleški podnapisi
Produkcija: Zavod CCC, Ljubljana

Dokumentarni video film ob 25. obletnici nastanka lezbične sekcije ŠKUC-LL (1987-2012) vizualizira, kontekstualizira in opredeli tudi lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, LGBTQ-skupnost ter feministične, lezbične, gejevske, queerovske in transspolne pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja; ta kontekstualizacija je potekala v dveh korakih, najprej iz razpadajočega socializma v neoliberalni kapitalizem, potem pa skozi tranzicijo v popolni neoliberalni globalni kapitalizem sedanje Slovenije, bivše Jugoslavije in pa Evrope; vključuje analizo gibanja v okviru EU, po letu 2004, ko Slovenija postane njena članica, ter v debato vključi analizo in »klimo« ob sprejemu novega družinskega zakonika v Sloveniji (2012). Posebno mesto imajo parade ponosa na nekdanjem jugoslovanskem ozemlju.

Nastopajo:
LGBTQ-skupnost, Ajgul Hakimova, Aldo Ivančić, Barbara Rajgelj, Bogdan Lešnik,
Danijela Almesberger, Guy Hocquenghem, Kristina Hočevar, Lepa Mlađenović, Marina Gržinić, Mojca Dobnikar, Nada Vodušek, Nataša Sukič, Nataša Velikonja, Nela Pamuković,
Nina Hudej, Petra Hrovatin, Sanja Juras, Simona Jerala, Slon in Sadež, Suzana Tratnik,
Tatjana Greif, Toni Marošević, Urška Sterle

VIDEOPERFORMANS: Dol s praznovanjem belske queerovske prevlade! (Fuck your queer white supremacy celebration!)

Videoperformans, ki ga je razvila perfomerka Marissa Lôbo v sodelovanju z Natašo Mackuljak, Alessandro do Santos Silva, Xhejlane Rexhepi in Noemi Auer je intervencija v kolonialno željo in drugost, seksualnost, rasno obeležena telesa, kontraestetiko, migrantska prekarna telesa, seksualno delo, dvojno družbeno moralo in režim Zahodne politike teles.

Marissa Lôbo je migrantska črnska aktivistka in umetnica, rojena v Bahiji v Braziliji. Študira postkonceptualne umetniške prakse na Umetniški akademiji na Dunaju. Koordinira kulturne dejavnosti v okviru lastne organizacije migrantk, maiz (www.maiz.at), in se ukvarja s kritično-umetniškim izobraževanjem na področju bojev proti rasizmu in seksizmu. Svojo kritiko naslavlja na prevladujoče, seksualizirane in rasno obeležene režime teles, in sicer iz perspektive »queer of color«. Njen cilj je dekolonizirati queerovsko teorijo in intervenirati v prevladujočo belsko naracijo.

VIDEO PROGRAM: Deaktivacija družbeno spolnega programiranja skozi transfeministično politiko: od lezbične do transspolne pozicije in nazaj! (1. del)

Čeprav smo že v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja prišli do spoznanja, da biološki in družbeni spol nista neko naravno stanje, ta sistem še vedno ostaja kot čvrst in stabilen okvir, ki se upira spremembam in transformacijam. Program projekcij je zasnovan kot možnost za drugačno konstrukcijo spola in spolnosti na robovih hegemonskih diskurzov heteronormativnega režima, ki nam prek de-aktivacije takšne »programacije spola« dopušča zavzeti ekscentrično pozicijo v odnosu na binarni sistem, v katerega smo vpeti.

Program projekcij pripravili: Marina Gržinić, Ljubljana, in Tjaša Kancler, Barcelona

Več informacij o programu festivala LEZBIČNA ČETRT najdete na www.ljudmila.org/lesbo/25let

Več informacij o FESTIVALU LEZBIČNEGA IN GEJEVSKEGA FILMA najdete na www.ljudmila.org/siqrd/

Posted in audio

Bilokacija (Bilocation) (1990)

Post-socialism + Retroavant garde + Irwin, video, 1997

Deklica z oranžo (The Girl With Orange) (1987)

Moscow Portraits (1990)

Cindy Sherman or Hysteria Production Presents a Reconstruction of Sherman’s Photographs (1984)

Trenutki odločitve (Moments of Decision) (1985)

Labirint (Labyrinth) (1993)